Panini – tradycyjna włoska kanapka

14/05/2021

Panini to kultowa kanapka włoska, której historia sięga XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się pieczywo, szynkę, ser i warzywa, jednak ustalenie jednego, wzorcowego przepisu jest niemożliwe. W zależności od naszych preferencji oraz dostępnych produktów możemy bowiem przygotować niezliczoną ilość rodzajów panini i eksperymentując szukać najlepszego smaku.
W poniższym tekście znajdziesz kilka wskazówek jak skomponować panini. Przeczytaj i przekonaj się jak wiele możliwości kulinarnych stwarza prosty przepis na kanapkę na ciepło!

Pieczywo do panini

Bazą do panini jest pieczywo. Już sama nazwa “panino” (w liczbie mnogiej “panini”) oznaczająca “mały chleb” sugeruje charakter dania. Technicznie rzecz biorąc, grillowane kanapki można wykonać z dowolnego rodzaju chleba lub bułki, jednakże przyjęło się, że panini jest wykonywane z ciabatty, bagietki lub tradycyjnego, włoskiego pieczywa focaccia. Miłośnicy panini przygotowują je również z własnoręcznie przyrządzonych bułeczek na bazie droższy. Pamiętaj, że ciepłe, wypiekane na miejscu bułeczki z ciasta do pizzy, idealne do panini znajdziesz w naszej restauracji w Poznaniu.

Panini – dodatek mięsny

Rzecz jasna, panini można wykonać w wersji wegetariańskiej, jednak przyjęło się, że jednym z jego podstawowych składników jest mięso. Panini często występuje się z dodatkiem salami, szynki parmeńskiej, szynką wołowiną lub kurczakiem. Pamiętajmy jednak, że biorąc pod uwagę krótki czas opiekania kanapki nie należy wkładać do środka mięsa nieobrobionego termicznie.

Jakie warzywa pasują do panini?

Tradycyjna kanapka włoska nie może obyć się również bez warzyw. Papryka, cukinia, bakłażan, pomidor, sałata, oliwki, świeży szpinak, a nawet awokado – możliwości jest naprawdę wiele! Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką. Im więcej świeżych warzyw tym lepiej! Panini powinno być nimi wypełnione po brzegi, gdyż stanowią one znakomite źródło witamin i błonnika.

Najepsze sery do panini

Jeśli zależy Ci na tym, aby jedzenie kanapki było jak najprzyjemniejszym doznaniem rozważ dodanie sera. Włoska kuchnia znana się z szerokiej gamy serów o różnorakim charakterze. Mozzarella, gorgonzola lub pecorino romano bez wątpienia nadadzą przekąsce aromatu, smaku i sprawią, że będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Pamiętaj jednak, że to Ty komponujesz swoją kanapkę i nie musisz trzymać się ściśle reguł kuchni włoskiej. Lubisz cheddar lub brie? Wykorzystaj je robiąc panini i odkryj nowe, inspirujące smaki!

Sosy do panini

Cechą charakterystyczną panini jest twarda, chrupiąca skórka i miękki środek, przez co dodatek sosów nie jest konieczny. Jeśli jednak lubisz sos chilli, tapenadę lub tahini nic nie stoi na przeszkodzie, abyś je wykorzystał. Równie dobrym pomysłem jest posmarowanie pieczywa przed upieczeniem masłem lub skropienie go oliwą z oliwek. Zabieg ten nada przekąsce dodatkowego smaku i sprawi, że będzie bardziej pożywna.

Close
Close