Owoce morza i ich prozdrowotne właściwości

18/01/2021

Kuchnia śródziemnomorska rządzi się swoimi prawami. Jedno z najważniejszych to zastosowanie na szeroką skalę bogatej oferty owoców morza. Dlaczego Włosi tak bardzo je polubili? Czy znasz odpowiedź na to pytanie? Jeśli nie, po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział znacznie więcej!

Co to są owoce morza czyli popularne frutti di mare?

Definicja owoców morza rodem z Wikipedii mówi nam, że: “są to wszystkie jadalne skorupiaki i mięczaki, które występują w morzu przyrządzane na różne sposoby przez człowieka”. Taka definicja być może nie jest precyzyjna, ale wystarczająca aby stwierdzić, że mamy do czynienia ze zwierzętami i mięsem, które od wieków jest uznawane przez ludzi za wartościowe. Wśród najczęściej spożywanych darów morza należy wymienić: kalmary, raki, homary, langusty, ośmiornice, kraby, krewetki, ostrygi, przegrzebki, małże i wiele, wiele innych.

Dlaczego owoce morza są tak popularne?

W przypadku mieszkańców płw Apenińskiego, a zwłaszcza południa Włoch odpowiedź na to pytanie jest prosta: są łatwo dostępne i przystępne cenowo. Warto jednak wspomnieć, że stanowią również podstawę kuchni indyjskiej, wietnamskiej, japońskiej czy australijskiej. Dlaczego jednak frutti di mare podbijają nie tylko całą Europę, ale i świat? Sekret tkwi w wartościach odżywczych owoców morza.

Wieloletnie badania ekspertów z branży gastronomicznej pokazują, że owoce morza to zdrowy pokarm. Ryby z basenu Morza Śródziemnego należą do najbardziej cenionych i najzdrowszych na świecie ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Owoce morza to mięso niezwykle bogate w źródło białka, jodu, selenu, posiadające także całą gamę witamin z grupy B.

Jakie są zalety spożywania frutti di mare

Powszechnie uważa się, że jedzenie, które daje nam długowieczność (patrz Japończycy), ale również uważane są za doskonale działające… afrodyzjaki. Kolejną zaletą spożywania owoców morza jest to, że obniżają cholesterol – co zostało zresztą naukowo udowodnione. Co więcej, dzięki temu zapobiegają miażdżycy. Regularne spożywania frutti di mare to także gwarancja prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Składniki odżywcze w nich zawarte są tempomatem jeśli chodzi o problem prawidłowego ciśnienia krwi. Naczynia krwionośne i samo serce z pewnością będzie funkcjonować zdecydowanie lepiej niż w przypadku spożywania mięsa pochodzenia zwierzęcego.

W ostatnich latach odkryto również inne pozytywne działanie związane ze spożywaniem owoców morza. Mianowicie według badań amerykańskich uczonych owoce morza zdecydowanie opóźniają rozwój tak przykrej choroby jaką jest Alzheimer. Wynika to z faktu, że minerały i składniki odżywcze w nich zawarte poprawiają sprawność myślenia, zwłaszcza w grupie osób po 50-tym roku życia, a także pamięć!

Close
Close