Oliwa z oliwek – cenny tłuszcz pozyskiwany w wyniku tłoczenia dojrzałych oliwek stosowany w medycynie, kuchni, a nawet kosmetyce. Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie oliwy z oliwek? Do jakich potraw kuchni włoskiej się ją dodaje? Na te i inne pytania odpowiemy w tym wpisie blogowym.
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Najlepsza oliwa z oliwek – tzw. Extra Virgin to olej roślinny, który powstaje w wyniku pierwszego mechanicznego tłoczenia dojrzałych owoców oliwek na zimno – tzn. w temperaturze nieprzekraczającej 27°C . Ma charakterystyczny złocistożółty lub złocistozielony kolor i specyficzny – lekko gorzki smak. Tłoczenie w niskiej temperaturze umożliwia zachowanie jak największej ilości korzystnych składników odżywczych.
Oliwa z oliwek w kuchni włoskiej
Dobrze zbilansowana kuchnia śródziemnomorska – w szczególności kuchnia włoska uchodzi za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Oliwę w diecie włoskiej stosuje się zarówno na zimno – do sałatek, sosów, polewania pieczywa lub pizzy, jak i na ciepło – do smażenia i pieczenia. Oliwa z oliwek w zależności od regionu pochodzenia cechuje się odmienną gęstością, kolorem, smakiem i aromatem dlatego warto przetestować różne odmiany i wybrać taką, która najbardziej odpowiada naszym upodobaniom kulinarnym. Do oliwy często dodaje się naturalne przyprawy, takie jak czosnek, papryka chilli, tymianek, oregano czy bazylia, dzięki czemu jej smak staje się jeszcze bardziej wyjątkowy i wyrazisty. Co istotne, oliwa ceniona jest nie tylko za smak, lecz także za swoje unikalne właściwości prozdrowotne, które sprawiają, że tak jest ona tak chętnie dodawana do wielu potraw kuchni włoskiej.
Korzyści zdrowotne jedzenia oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest naturalnym olejem bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. To właśnie te kwasy dominują w składzie oliwy – jednonienasycony kwas oleinowy stanowi aż 73% wszystkich kwasów tłuszczowych wchodzących w skład oliwy z oliwek. Kwasy nienasycone redukują stany zapalne w organizmie, co korzystnie wpływa na ochronę przed komórkami nowotworowymi.
Poza dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa z oliwek zawiera witaminy E i K oraz przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za zwalczanie wielu chorób – obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacniają nasze serce pomagając walczyć z chorobami układu krążenia.
Kwas oleinowy zawarty w oliwie chroni serce oraz odpowiada za zmniejszenie ryzyka udaru mózgu dzięki korzystnemu wpływowi na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz krzepliwość krwi.
Oliwa z oliwek ma także właściwości antybakteryjne. Stosowanie oliwy pomaga zwalczyć bardzo powszechną bakterię jaką jest Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów. Nawet mała ilość oliwy z oliwek zjadana do posiłków (30 g dziennie) pozwala na znaczącą poprawę odporności i obniżenie ryzyka zakażeń tą bakterią.
Należy pamiętać, że najwięcej właściwości prozdrowotnych posiada oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia.