Dressing – sos, który łączy składniki w całość

19/04/2021

Sos jest elementem spajający wszystkie poszczególne części dania. Jest to bardzo istotne w sałatkach, w których sos nazywany jest dressingiem. Bez niego większość sałatek stanowi zestawienie pojedynczych składników zamiast pysznej kompozycji. Ze względu na popularność lekkich sałatek w krajach o cieplejszym klimacie, włoska kuchnia obfituje w różnego rodzaju dressingi. W tym artykule opowiemy o podstawowych zasadach dotyczących tworzenia dressingu oraz o ciekawych wariacjach dotyczących tego sosu sałatkowego.

Winegret – protoplasta dressingów

O sosie winegret słyszał chyba każdy. Co ciekawe nie określa on konkretne składu, lecz ogólną zasadę tworzenia. Jego nazwa pochodzi od octu w języku francuskim (fr. vinaigre) i choć pierwowzór sosu winegret faktycznie zawierał ocet, to w dzisiejszych czasach coraz częściej można spotkać jego wariacje nie zawierające tego etymologicznego składnika. Główną zasadą sosu winegret jest połączenie płynnego tłuszczu z cieczą o odczynie kwaśnym, stąd właśnie w pierwotnej wersji ocet był tak ważnym składnikiem. Część kucharzy wykorzystuje zamiennik w postaci soku z cytryny lub nawet soku jabłkowego, by uniknąć kłującego zapachu octu. Oczywiście jako tłusz najczęściej wykorzystywana jest oliwa z oliwek, ale spokojnie można eksperymentować z innymi olejami roślinnymi, takimi jak olej słonecznikowy czy orzechowy. Po odpowiednim wymieszaniu, oliwa zaczyna lekko gęstnieć. Choć dressing winegret sam w sobie nie posiada wyraźnego smaku, to doskonale nadaje się do intensywnych składników, dzięki którym ich smak przenika do całej sałatki. O sukcesie tego sosu świadczy jego popularność – prawie wszystkie najpopularniejsze sałatki wywodzące się z europy mają w swoim składzie winegret.

Dressing włoski

Dressing włoski jest wykonywany na bazie sosu winegret, jednak wyróżniają go dodatki. Najpopularniejsza wariacja sosu włoskiego zawiera pokrojoną cienko paprykę, oregano, koperek oraz czosnek lub cebulę. W niektórych sytuacjach, głównie ze względów estetycznych dodaje się się produkty na bazie mleka, takie jak śmietanę lub jogurt naturalny, by nadać mu bardziej kremowej konsystencji. Co ciekawe składniki te sprawiają, że nadaje się już nie tylko do sałatek, ale również do potraw na bazie makaronu!
Zamawiając sałatkę w naszej restauracji koło Poznania możesz samodzielnie wybrać do niej sos, w naszej ofercie znajduje się między innymi również sos włoski. Masz więc niepowtarzalną okazję by spróbować go w pełnej okazałości!

Inne popularne na świecie dressingi

Oprócz sosów na bazie winegret, w różnych zakątkach świata można spotkać inne rodzaje dressingów. Azjaci powszechnie używają sosu sojowego, który sam w sobie jest już dressingiem, a powstaje w procesie fermentacji soi i pszenicy w wodzie z solą. Posiada intensywny aromat i bardzo ostry, słony lub słodki smak. W ameryce oraz europie wschodniej spotkać można dressingi majonezowe. Majonez, podobnie jak oliwa, jest doskonałym nośnikiem smaku, jednak żeby osiągnąć podobny efekt zazwyczaj trzeba go dodać do sałatki więcej lub lepiej wymieszać sałatkę. Wśród osób na dietach odchudzających królują dressingi na bazie jogurtu naturalnego. Posiadają bardzo mało tłuszczu, przez co gorzej nadają się do wyróżniania smaku poszczególnych składników. Taki dressing będzie pasować osobom o wrażliwym podniebieniu, ceniącym mało intensywne potrawy.

Close
Close