Pizza to danie kojarzące się głównie z niezastąpionym smakiem. Rosnąca popularność pizzy przyczyniła się do rozważań na temat korzyści i wad jej spożywania. Zwolennicy mówią o prostocie składników, braku konserwantów i innych szkodliwych substancji występujących powszechnie w miejskim jedzeniu. Przeciwnicy zaś mówią o pustych kaloriach, dużej ilości tłuszczu i zapychaniu układu pokarmowego pszennym ciastem bogatym w gluten. Która ze stron ma rację i co można zrobić, żeby jedzenie pizzy nam nie szkodziło?
Jakie ciasto powinna mieć dobra dla zdrowia pizza?
Ciasto na pizzę zazwyczaj wykonuje się z mąki pszennej. Szkodliwość mąki pszennej budzi wątpliwości naukowców. Według części z nich, pszenica nie wpływa korzystnie na ludzki organizm, a przed erą rolnictwa i masową uprawą pszenicy ludzie byli na ogół zdrowsi, wyżsi i sprawniejsi. Oficjalne stanowisku nauki wobec pszenicy jest obecnie takie, że jest zupełnie nieszkodliwa, a problem pojawia się jedynie u osób z nietolerancjami pokarmowymi, takimi jak uczulenie na gluten lub nadwrażliwość jelit.
Kolejnym składnikiem ciasta, nad którym warto się zastanowić są drożdże. Te mikrogrzyby są powszechnie używane w przemyśle, zarówno spożywczym jak i farmaceutycznym. Nie są groźne dla zdrowia, jednak ich nadmiar może prowadzić do nieprzyjemnych rewolucji wewnątrz układu pokarmowego, głównie ze względu na nadmiar dwutlenku węgla produkowanego podczas przemiany materii przez drożdże. Warto więc spożywać pizzę na cienkim cieście. Po pierwsze ograniczamy w ten sposób ilość dostarczonego do jelit i żołądka gazu, a po drugie mniej zapychamy się ciastem, które poza wartościami energetycznymi nie jest specjalnie bogate w składniki mineralne czy witaminy.
Ostatnim niezbędnym składnikiem ciasta do pizzy jest sól, która jest doskonale metabolizowana przez zdrowego człowieka. Może nieznacznie podnosić ciśnienie krwi, jest to jednak kompensowane przez potas zawarty w sosie pomidorowym. Do tego ciasto zawiera zazwyczaj mniej soli niż ser, dlatego ten aspekt jest zwykle pomijany pod względem zdrowotnym.
Jak rozpoznać “zdrowy” sos do pizzy?
Po pierwsze sos do pizzy powinien być przygotowany w niewielkim odstępie czasu od przygotowania samej pizzy. Sosy z dłuższym terminem ważności wymagają dużej ilości konserwantów, a i tak czas odbija się niekorzystnie na doznaniach smakowych. Sos pomidorowy z samego założenia może być korzystny dla naszego zdrowia. Pomidory zawierają wiele wartościowych mikroelementów, witamin i niezbędnych związków organicznych, np. antyoksydantów. Kwestia dobrego sosu pomidorowego polega głównie na nie zepsuciu go innymi dodatkami.
Najłatwiejszy do wyczucia jest ocet, jeśli sos ma ostry octowy zapach, to znaczy, że został przygotowany z myślą o długim przechowywaniu. Dodatkowo naturalny sos pomidorowy nie ma jednolitej konsystencji, bardziej przypomina przecier niż majonez. Jednolita konsystencja świadczy o dodatku zagęszczaczy i stabilizatorów – z tego powodu powinno unikać się takich sosów.
Najlepszy ser do pizzy
Przeciwnicy pizzy oskarżają ją o dużą zawartość ciężkostrawnych tłuszczów. Ser żółty rzeczywiście jest dość bogaty w tłuszcze, jednak przy okazji posiada dużą zawartość bardzo dobrze przyswajalnego wapnia oraz innych mikro i makroelementów. Przy okazji dostarcza niezbędne do budowania ciała białko. Warto wspomnieć o tym, że mozzarella używana najczęściej w oryginalnych włoskich pizzach jest serem niskotłuszczowym. Z tego powodu zawiera jeszcze korzystniejsze proporcje składników o działaniu pożądanym, do niesłusznie okrytego niesławą tłuszczu. Zdrowa pizza powinna więc składać się z cienkiego ciasta, świeżo przygotowanego sosu pomidorowego i mozzarelli. Pozostałe składniki są już indywidualną kwestią, a każdy z nich należałoby sprawdzić pod kątem zdrowotnym osobno. Zgodnie z tymi założeniami tworzymy zdrową pizzę, którą możesz spróbować w naszej restauracji z dowozem na terenie Poznania i okolic.