Kuchnia włoska zdobywa coraz więcej wielbicieli. Coraz więcej restauracji posiada w swojej ofercie chociażby część najbardziej znanych włoskich potraw. W market można dostać wiele różnych rodzajów makaronów, o których dwadzieścia lat temu w Polsce mało kto słyszał. Czemu kuchnia włoska jest taka atrakcyjna? W poniższym artykule podsumowujemy najważniejsze fakty.
Zmiany klimatu
Jednym z najbardziej istotnych i widocznych czynników jest zmieniający się klimat. Globalne ocieplenie sprawiło, że w Polsce klimat stał się iście włoski. Gorące lato i zima bez mrozów sprawiły, że ludzie potrzebują do funkcjonowania mniej kalorii a więcej składników mineralnych. Z pomocą przychodzi kuchnia włoska z bogatą ofertą sałatek i słonych potraw. Włosi nie bez powodu zaczęli tworzyć takie potrawy. Nasze organizmy podświadomie czują co jest im niezbędne do poprawnego funkcjonowania i starają się dać o tym znać naszej znajomości, na przykład poprzez ochotę na pizzę.
Rosnąca świadomość społeczna dotycząca mięsa
Kolejnym globalnym problemem na świecie jest traktowanie zwierząt oraz degradacja środowiska powodowa chociażby poprzez wylesianie pod hodowlę bydła lasów amazońskich. Ogólnie dostępne mięso coraz bardziej traci na jakości, szpikowane jest hormonami wzrostu i antybiotykami, które nie tylko sprawiają, że gorzej smakuje, ale również jest mniej korzystne dla naszego zdrowia. Świadomość tych faktów zwiększa się w społeczeństwie z każdym krokiem, przez co spożycie mięsa maleje. Wiele potraw włoskich jest wegetariańskich, co po części wynika z historii i tego, że mięso w klimacie śródziemnomorskim psuje się szybciej. Przez to Włosi mają szczególne podejście do mięsa i jeśli już dodają je do potraw, to chcą by było jak najwyższej jakości. Można o tym się przekonać porównując pizzę z włoską szynką prosciutto, a pizzę z szynką kupioną w osiedlowym sklepie spożywczym – różnica jest niebotyczna.
Zamiłowanie w winie
Swój wkład w popularność włoskiej kuchni ma również odejście Polaków od mocnych trunków. Co prawda na pierwszym miejscu spożywanych przez Polaków alkoholi wciąż jest piwo, a na drugim wódka, ale już 8% deklaruje, że najczęściej spożywa wino. Wino jest bardzo silnie związane z kulturą Włoch i z tego powodu doskonale łączy się z włoskimi potrawami. W tym wypadku ciężko jest określić, co jest skutkiem, a co przyczyną. Równie dobrze, to wzrost popularności kuchni włoskiej wpłynął na wzrost popularności wina.
Gust i smak
Ostatni argument jest najprostszy, ale może dzięki temu najbardziej prawdziwy. Kuchnia włoska jest po prostu smaczna. Włosi mieli wiele wieków na doskonalenie receptur i nawet jeśli jakieś danie pojawiło się w nowej odsłonie to szefowie kuchni z długim stażem mogli skomponować składniki w odpowiedni sposób. Przez długi czas Włochy były potęgą kupiecką, dzięki czemu miały dostęp do wielu przypraw i składników. Przez te szerokie horyzonty wybrali najlepsze zasoby i na stałe wpisali je w kanon swojej kuchni.