Zioła mają specjalne miejsce we włoskiej kuchni. To one zwykle stanowią kwintesencję smaku potrawy. Doskonale komponują się z uwielbianą na południu oliwą, przekazują jej swój smak i aromat, dzięki czemu można cieszyć się ich dodatkiem w prostej do używania postaci. Wiele dań makaronowych definiowanych jest przez dodatek określonych ziół. W tym artykule omówimy najważniejsze zioło, bez których włoskie książki kucharskie byłyby znacznie uboższe.
Oregano
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to bylina o intensywnym zapachu, pierwotnie stosowana jako roślina lecznicza. Ma nieco goryczkowy smak, który zachowuje po ususzeniu, dlatego zazwyczaj stosuje się oregano suszone. Jest niezbędnym dodatkiem do prawdziwej pizzy. Dodatkowo naturalnie wspomaga trawienie poprzez zbawienny wpływ na wiele elementów układu trawiennego. Wspomaga pracę wątroby, reguluję przemianę materii biozy jelitowej oraz zapobiega lub zmniejsza owrzodzenie żołądka. Te właściwości sprawiają, że idealnie nadaje się do kompozycji z tłustymi potrawami.
Tymianek
Tymianek, a dokładniej Macierzanka Tymianek, należy do tej samej rodziny co oregano, dzięki czemu dzieli z nim wiele właściwości prozdrowotnych. W smaku również jest bardzo podobny, jednak część goryczy zamieniona jest na świeżość wynikającą z większej zawartości olejków eterycznych. Stosowany jest jako substytut oregano, używany w bardzo podobnych sytuacjach lub razem w tych samych potrawach.
Rozmaryn
To kolejna roślina z rodziny jasnotowatych, tej samej co oregano i tymianek, jednak zdecydowanie bardziej różniąca się od dwóch pozostałych. Zawiera inne rodzaje olejków eterycznych, przez co znacznie różni się smakiem. Jest on na tyle intensywny, że rozmaryn stosuje się raczej w połączeniu z mięsem i innymi intensywnymi w smaku potrawami wysokobiałkowymi.
Ze względu na swój charakterystyczny wygląd przypominający młody cis, można ją stosować jako roślinę ozdobną. Na rynku dostępne są zarówno gatunki jednoroczne jak i wieloletnie, które dorastają nawet do dwóch metrów wysokości. Jako przyprawy używa się liści, jednak kwiaty również mogą być użyte jako dekoracja lub składnik sałatki. Rozmaryn działa korzystnie nie tylko na układ pokarmowy, ale również wzmacniająco na układ nerwowy, co objawia się przez poprawę pamięci.
Bazylia
Bazylia kojarzona jest głównie ze względu na atrakcyjny wygląd, dzięki któremu może doskonale pełnić funkcję rośliny ozdobnej. Oprócz tego można ją spotkać w postaci pesto, czyli pasty ze zmielonych liści bazylii z dodatkami. Pesto można stosować jako samodzielny sos do makaronu lub dodatek do kanapek czy farszu. Bazylia stosowana jest najczęściej “na świeżo”, posiada delikatne liście, które bez problemu wpisują się w konsystencje potraw. Można ją często spotkać jako jadalną dekorację na pizzy lub zupie krem z pomidorów.